Niki Moves

Avagy mit csinál Niki? Terepfutás : jóga : aszfaltfutás : erősítés : regeneráció

A zéró drop projekt

Nagy projektem volt mindig ez a zéró dropos cipő meg a futótechnika, csak ezek is olyan dolgok, amik hosszú idő alatt érnek be. A rólam készült fotókon láttam, hogy túlságosan tapadok a talajra, nem onnan lendítem előre magam, ahonnan kellene, ez sose tetszett, de a futótechnika makacs dolog, nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

A nulla drop felé való haladást a 4 mm-es Nike Terra Kigerrel kezdtem meg. Emlékszem, az első futás második kilométerén, egy emelkedőn éreztem máris a vádlimat: erősebben kell dolgozni, feszül mint az állat. És ez csak 4 mm volt. Jó darabig így is maradt, de szerettem a cipőt, mert jó kemény volt a talpa, fogta a lábam, és élveztem ezt az érzést benne, hogy tényleg az izmaimnak kell csinálnia a munkát. Utána lett aszfaltra egy Altra, ez volt az első zéró drop. Aszfaltra alapvetően stabil cipőt hordok, mert a jobb lábam még igényli, a bal már nem. Így aztán szerettem a cipőt, mert végre megvolt a talajközeli élmény, de nem volt tökéletes, mert a jobb lábam dőlt befelé még mindig.

Időközben persze ástam magam bele a futótechnikai tudományokba. Az volt a célom, hogy ne a technikám ellen kelljen dolgoznom, hanem a technikám segítsen még gyorsabbnak lenni. Úgyhogy néha futás előtt kifejezetten ilyen drilleket csináltam, az erősítésemben pedig még több szerepet kapott a farizom meg a hamstring. A talpamon amúgy is dolgoztam, hogy a pronálás megszűnjön. Hangsúlyozom, nem napokról vagy hetekről beszélünk...

Azóta terepen is átváltottam a nulla dropra. Köztudott, hogy ehhez idő kell, a lábnak szoknia kell a dolgot, ezen kívül kell hozzá mobil boka, és erős vádli, de maga a lapos futócipő is erősíti a vádlit. 

Volt közben, hogy kényszerből a régi Asics Kayanomban kellett futnom, de utáltam, egyrészt mert olyan párnázott, hogy helyettem dolgozik miközben én semmit nem érzek a talajból, másrészt a 10 mm-es dropot azonnal érezte az achillesem. 

Van úgy, hogy az ember dolgozik valamin, csinálja a háttérmunkát, tolja mint az állat, mégsincs semmi látszatja. Ilyen alapvetően az edzés is, hogy csinálod csinálod, és nem tudni előre, hogy majd mi is lesz a végén az eredmény. Nálam ez gyakran úgy történik, hogy megvan ez a "láthatatlan" erőlködős szakasz, és egyszercsak minden a helyére kerül, szinte egyik napról a másikra. Így történt ez most a fenti projektemmel is: összeállt a sok erősítés, a futótechnikai gyakorlás, és a nullás drop, és azt vettem észre, hogy sokkal könnyebben, lendületesebben tudom tolni magam előre, nem ragadok a talajra, nem a sarkamat csapkodom le magam előtt, más a testtartásom, és gyorsulok. Nem irtózatos sebességekről beszélünk, én most annak örülök, hogy aerob futásban (mert ugye pulzuskontrollal futok) 5:45-5:55 közötti tempóval haladok. Másnak ez lassú, nekem öröm.

Hátránya? Többet kell hengerezni a vádlimat. 

Szóval maradnak az Altrák a lábamon, kivéve ha nagyon nagy a sár, mert akkor előkerül egy bizonyos Inov8 a szekrényből...

Az alábbi fotó nincs beállítva, nem magamat fotóztam, és nem is feltűnő, de én markánsan látom a különbséget a régi futásomhoz képest, illetve érzem az erőfeszítésbeli különbségeket. Így néz ki a dolog:

enlight325.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nikimoves.blog.hu/api/trackback/id/tr6114436520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2018.12.06. 13:43:34

"Így aztán szerettem a cipőt, mert végre megvolt a talajközeli élmény,"
Altrában talaj közeli élmény? Kb mint Hokában...

nikimoves 2018.12.06. 14:04:57

@Mr Long: Melyik Hoka? Clifton mondjuk? :) Ami biztos az az, amit érzek. Kayanoban nem érzem a talajt, a Hokát a boltban két lépés után vettem le, ugyanezért. Ha mindet próbáltad, úgyis tudod, miről beszélek. Hiába szeretem az Inov8 keménységét, tartását, satöbbit, érzem, hogy a technikán igenis segít a zéró drop, a cél pedig ez volt. És igen, érzem benne a talajt, nem csak a centik számítanak :)

Niki Moves

Terepfutás, jóga, aszfaltfutás, erősítés, regeneráció - majd kezdd elölről

Jóga sportolóknak Facebookon

Címkék

air yoga (1) alpok (2) Altra (2) ashtanga (1) aszfaltfutás (8) ausztria (1) belső utazás (6) beszámoló (4) betegség (4) boka (6) boldogság (11) Börzsöny (11) bringázás (5) Budai-hegység (5) calisthenics (1) catcalling (1) Cortina Trail (1) Dolomitok (2) drop (2) edzés (31) edzésterv (4) elmélkedés (21) erdő (8) erősítés (7) esés (2) fájdalom (9) fejlődés (8) felfedezés (1) fenyves (2) fjord (1) flow (4) fokozó (5) folyó (2) frissítés (4) futás (42) futás barátokkal (7) futás nélkül (6) futás télen (14) futócipő (7) futópad (4) futótechnika (4) görgő (1) Görögország (2) Halama Levente (1) hegyek (7) hegymászás (3) hétköznap (2) (5) hot yoga (1) icebug göcsej (4) Inov8 (3) instagram (2) instant túra (2) jég (2) jóga (17) kaland (1) Kanada (2) kérdések (1) kérdezz-felelek (1) készülés (4) kihívás (3) Kőszegi-hegység (2) közös futás (7) lista (3) Lubics Szilvia (1) Mátra (3) Mátrabérc (6) Mecsek (1) motiváció (12) napirend (1) nemszeretem (1) Nemzeti Park (1) off-season (4) offroad (1) OKT (2) Olaszország (1) Panoráma Trail (1) pihenőhét (4) Pilis (5) pulzus (11) pulzuskontroll (14) Québec (1) regeneráció (10) Retyezát (1) Románia (1) Run&Core (1) saját testsúlyos edzés (1) sár (9) sérülés (7) SMR henger (1) Spartathlon (1) szabadság (12) szarvasbőgés (1) Szentlászló Trail (3) szomorúság (5) tájékozódás (2) tajga (1) tél (7) teljesítménytúra (3) tempófutás (2) terepfutás (36) természetvédelem (3) teszt (1) Teva (1) tundra (1) túrázás (8) ultrakék (1) utazás (5) UTH (5) vadászat (1) vadkemping (2) változás (2) változatosság (9) verseny (14) verseny előtt (4) verseny után (1) vinyasa flow (1) vtm (3) zéró drop (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása