Niki Moves

Avagy mit csinál Niki? Terepfutás : jóga : aszfaltfutás : erősítés : regeneráció

Mindenre jó "regó"

Nagyon szeretem a többfunkciós dolgokat, és azokat, amelyek nem csak égető problémákat kezelnek gyorsan, hanem segítenek az előre gondolkodásban, felkészülésben is. Előbbi az enyhe fokú minimalizmusomból adódik, utóbbi meg abból fakad, hogy fontos témákban szeretem, ha az alapok stabilan a helyükön vannak (fellépésen például ilyen a dalszöveg…)

Szerencsés vagyok, a Nutridepo.hu támogat a brit SIS termékekkel. Most már jó ideje egyébként ezekkel tervezem mindig az alap-frissítésemet a versenyeken, edzésekre is SIS-szel megyek, szóval ezt-azt kipróbáltam már azelőtt, hogy partnerekké váltunk volna.

A „regó”, azaz a regenerációt segítő por az alapfelszereltségemhez tartozik, és ha már ott van, ennek is felderítettem az idők során több funkcióját, felhasználási módját, amelyek közül biztosan lesz ismerős, de előfordulhat olyan is, amire első pillantásra nem gondol az ember. Szóval mire is jó egy ilyen regó?

Regeneráció elősegítése

Alap, ezzel kezdjük. Nagyon nem szeretnék mélyére menni annak, amit a dietetikusok évek hosszú során, felsőoktatásban tanulnak meg, de azt mindannyian tudjuk, hogy egy edzésen belenyúl a szervezet a saját tartalékaiba. Minél hosszabb vagy intenzívebb az edzés, annál inkább. Az edzés első órájában boldogan megvan az ember frissítés nélkül (inni persze kell), de hosszabb kalandokba nem érdemes enélkül bocsátkozni. Az edzés vége utáni 30 percen belüli időszak kulcsfontosságú: a test továbbra is „éget”, úgyhogy bármit viszünk be, azt azonnal felszippantja. Más kérdés, hogy az edzést követő 30 percen belül kellene nyújtani is ugye… Egy regóban pont az van, amit ilyenkor vár tőlünk a szervezet: szénhidrát, fehérje, elektrolitok, vitaminok, ásványi anyagok. Miért jó ez? Nem csak azért, mert gyorsabban épül vissza a szervezet sejt-szinten (ez az a fajta leépülés, amit nem érzünk), hanem mert ezek gyors és hatékony visszapótlásával időt is nyerünk: előbb és felkészültebben áll a szervezet a következő edzés elé.

Jómagam két órát meghaladó, vagy tempósabb futás után iszom egy regót, de mindenkinek egyéni elbírálására van bízva, mikor szeretné a szervezetet megsegíteni.

Edzés/verseny előtti töltés

Akár előző este is lehet egy regóval első löketet adni, támogatni a szénhidrát-töltést – amit egyébként meglepően sokan csinálnak rosszul. Mivel nagy mennyiségű szénhidrátot szeretnénk ilyenkor bevinni, hogy a raktárakat feltöltsük, hajlamosak vagyunk tésztában és tésztában és cukorban gondolkodni, miközben ezek a töltésnek nem ideális tárgyai. Aki nem biztos benne, hogy mit fogyasszon, annak egy jó kis regó biztonságos választás az étkezések kiegészítésére.

Frissítésnek, ha minden más megbukott

Mert van ilyen: kipróbáltad, tesztelted, eddig jó volt, versenyen meg forog a gyomor. Az embernek jó esetben van B terve, ha a zselé vagy az iso vagy akármi megbukott, és erre egy recovery ital is jó lehet. Hátránya, hogy némi zsír is van benne, viszont ha ezt elbírja a gyomrod, akkor a szénhidrátbevitelt meg tudod vele ugyanúgy oldani átmenetileg.

Betegség, diéta esetén

Akkor is jól jöhet a regó-turmix, ha éppen nemhogy nem versenyzel, hanem betegségben szenvedsz. Volt olyan gyomorbajom, amivel szinte semmit nem tudtam megemészteni, miközben éhesnek éreztem magam. Előfordulhat, hogy egy ilyen betegség hosszabb ideig tart, amikor nem csak egy napot kell átvészelni, hanem sokat, és nem kellene közben minden erőt és kilót elveszíteni. A banánt jól tolerálja a szervezet, ez a gyümölcs pedig megköti a szervezetben a folyadékot, így egy banános-regós turmix segít a tünetek enyhítésében (hasmenés esetében), és a leépülés megakadályozásában, lassításában. Ilyenkor természetesen vízzel keverjük össze az italt, ne terheljük a gyomrot a tej megemésztésének feladatával.

Mert finom…

Nem vagyok nagy konyhatündér, turmixot viszont akár minden nap szívesen készítek. Most indul a nyár, lehet bátran kombinálni a friss gyümölcsöket tejjel, növényi alapú tejekkel, fahéjjal, kakaóporral, fagyival, isten tudja még mi mindennel, és bizony, recovery porral is. A vanília szerintem mindenhez megy, kicsit megdobja az ízeket. Mivel a piros bogyós gyümölcsök természetes teljesítményfokozók és mélyhűtött állapotban sem veszítik el ezt a tulajdonságukat, télen-nyáron lehet szabadon kísérletezni, miközben az ember úgy érezheti, a finomság mellé még jót is tett a testével.

Szóval, íme két totálisan egyszerű recept (tőlem ne is várjatok mást, tényleg konyhai analfabéta vagyok):

  • egy banán, három kanál (egy adag) vaníliás vagy banános regó, egy kanál vaníliafagyi, fahéj ízlés szerint, és rizstej

    vagy

  • egy marék eper, egy őszibarack vagy nektarin, három kanál (egy adag) epres regó, és tej.

 Turmixold össze, és örülj! Kellemes ivászatot és feltöltődést mindenkinek!

sis_recovery_nikimoves.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nikimoves.blog.hu/api/trackback/id/tr7814876898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Niki Moves

Terepfutás, jóga, aszfaltfutás, erősítés, regeneráció - majd kezdd elölről

Jóga sportolóknak Facebookon

Címkék

air yoga (1) alpok (2) Altra (2) ashtanga (1) aszfaltfutás (8) ausztria (1) belső utazás (6) beszámoló (4) betegség (4) boka (6) boldogság (11) Börzsöny (11) bringázás (5) Budai-hegység (5) calisthenics (1) catcalling (1) Cortina Trail (1) Dolomitok (2) drop (2) edzés (31) edzésterv (4) elmélkedés (21) erdő (8) erősítés (7) esés (2) fájdalom (9) fejlődés (8) felfedezés (1) fenyves (2) fjord (1) flow (4) fokozó (5) folyó (2) frissítés (4) futás (42) futás barátokkal (7) futás nélkül (6) futás télen (14) futócipő (7) futópad (4) futótechnika (4) görgő (1) Görögország (2) Halama Levente (1) hegyek (7) hegymászás (3) hétköznap (2) (5) hot yoga (1) icebug göcsej (4) Inov8 (3) instagram (2) instant túra (2) jég (2) jóga (17) kaland (1) Kanada (2) kérdések (1) kérdezz-felelek (1) készülés (4) kihívás (3) Kőszegi-hegység (2) közös futás (7) lista (3) Lubics Szilvia (1) Mátra (3) Mátrabérc (6) Mecsek (1) motiváció (12) napirend (1) nemszeretem (1) Nemzeti Park (1) off-season (4) offroad (1) OKT (2) Olaszország (1) Panoráma Trail (1) pihenőhét (4) Pilis (5) pulzus (11) pulzuskontroll (14) Québec (1) regeneráció (10) Retyezát (1) Románia (1) Run&Core (1) saját testsúlyos edzés (1) sár (9) sérülés (7) SMR henger (1) Spartathlon (1) szabadság (12) szarvasbőgés (1) Szentlászló Trail (3) szomorúság (5) tájékozódás (2) tajga (1) tél (7) teljesítménytúra (3) tempófutás (2) terepfutás (36) természetvédelem (3) teszt (1) Teva (1) tundra (1) túrázás (8) ultrakék (1) utazás (5) UTH (5) vadászat (1) vadkemping (2) változás (2) változatosság (9) verseny (14) verseny előtt (4) verseny után (1) vinyasa flow (1) vtm (3) zéró drop (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása