Niki Moves

Avagy mit csinál Niki? Terepfutás : jóga : aszfaltfutás : erősítés : regeneráció

Teszt: Teva Terra Fi Lite szandál

A Teva volt olyan kedves, hogy megajándékozott egy pár szandállal, és csak annyit kértek tőlem, hogy gyűrjem, kínozzam, tapossam, hordjam őket, aztán írjam meg a tapasztalataimat.

Nagyon örültem a lehetőségnek, mert egyébként is nagy Teva rajongók vagyunk: ez az a szandál, amivel több hetes utazásokat simán végig lehet csinálni, hiszen jók napsütésben és esőben, utcán és terepen. Természetesen strandra való Tevám is van.

Most is mindenképpen olyan modellt céloztam be, amit sokféleképpen használhatok majd. A Terra Fi Lite modellre esett a választásom, és ha már szép a szandál, legyen még szebb: a színe Tender Peach. Ez egy erős, pinkes barackszín, ami képen nagyon megtetszett, de amikor élőben megérkezett, még szebb volt! Nem vagyok egy lányos pasztelles típus, de rá kellett jöjjek, hogy ez tényleg szép.

enlight611_teva_terra_fi_lite_turazas_02.jpg

Megkaptam a szandált, aztán rögtön le is sérült a bokám ugye, na így hogyan teszteljek. Hát úgy, hogy ez volt az egyetlen szandál, amit el bírtam viselni az idei június forróságában: levegős, nem kell cipőben poshadnom, mégis tartja a lábamat, szóval főnyeremény! Mindenhova és mindenhez ezt vettem fel. Merthogy, ha csak a külsőségeket nézzük, tényleg mindenhez megy: van annyira kecses, hogy szoknyához lehessen hordani, de tartja a lábat olyan erősen, hogy nagy gyaloglásokon is ez volt rajtam.

teva_01.jpg

Fontos tényező ebben a sokoldalúságban és az erős, ám kényelmes tartásban, hogy az átlagosnál több módon állítható a szandál fekvése a lábra. Van ugye a sima tépőzáras pánt a lábfejnél, aminek beállításánál milliméterek is számítanak, szóval biztos, hogy nagyon vékony és vastag bokára is működik. Ki kellett tapasztalni, hogy olyan legyen a pánt szorítása, hogy tényleg tartsa a sérült bokát, de ne is maradjon utána fél napra ott a pánt lenyomata - már csak azért sem, mert vicces lennék így jógaoktatás közben (azt tudjátok, hogy a színházi színészeknek is ezért van előre tágított gumírozású zoknijuk? Merthogy hogy nézne ki mondjuk Néró vagy Kleopátra zokninyommal a színpadon...). Emellett van ugyanitt egy hátsó állítási lehetőség is, a sarok fölött. Mind a kettőnek gumi van a végén, így koszos kézzel is lehet az embernek kedvére pántot állítgatni, a szép barackszín nem sínyli meg. Na nem hétköznap koszos a kezem, hanem mondjuk túrázáskor.

Aztán elöl is van állítható pánt. Régen ennek nem tulajdonítottam jelentőséget, hagytam, hogy a kislábujjam, amelyik sokkal kisebb a többinél és ezért a körme nyomja a következő lábujjat, kedvére nyomorítsa pirosra a szomszédját. Sokan gondolják boltban próba közben, hogy szűk a szandál eleje, pedig van ott hely, csak esetleg lazítani kell a tépőzáron. Mire erre rájöttem... De amire az ember nehezen jön rá, az aztán meg is marad a fejében, így ezt már soha nem felejtem el. Ráadásul itt ez a pánt kétfelé válik, úgyhogy tényleg mindenki a saját kis lábujjacskáira szabhatja a viseletet.

 Aztán megvallom, kicsit tartottam a tapasztalatoktól, mert volt már olyan szandálom, aminek a talpa nem hagyta a lábamat szellőzni, egyszerűen nem jutott be levegő a talpam és a szandál közé, emiatt pedig hiába a kényelem amúgy, nyáron nem volt kellemes mégsem a viselete. A Terra Fi Lite-nak sem recés a talpa belül, mégsincs ez a probléma. Nem tudom, mi a titka, talán azok a vonalak az anyagában. A lényeg, hogy szellőzik, ahogy kell. A sarkánál egyébként kicsit még puhább is a szivacsozás, mint a többi területen, pedig mindenhol pihe-puha! A sarkam alatt viszont a ShocPad óv és védelmez engem a becsapódásoktól. A pántok, csatok, varrások sehol nem dörzsölnek, hiszen belső oldalukon szivacsos, puha anyaguk érintkezik a bőrrel.

A talpára ránézve első látásra egyértelmű volt, hogy ki fogom én ezt próbálni terepen is, elvégre minek tettek rá bütyköket, ha nem az én kedvemért? Aszfalton könnyű és puha benne a járás, és valóban, terepen is fogott a talp annyira, mint egy sportcipő, a szandál pedig tartotta a lábam, és ami most még fontosabb volt, a bokámat is, sőt, mivel nem izzadtam benne, minden csúszkálásmentes maradt, 36 fokban is. Tereppel kapcsolatban meglepő volt, hogy ez a szép barackszín nem bizonyult annyira kényesnek, mint vártam. 

teva_05.jpg

Még egy dolog a méretezéssel kapcsolatban. Mivel postán érkezett az ajándék, kicsit aggódtam előtte: jellemzően 37-es a lábam, de egyes márkák szűk szabása miatt 38-as darabjaim is vannak. Szerencsére a 37-es (UK 10) méretet rendeltem, és ez tökéletesen passzol.

 Szóval összegyűjtve a tapasztalatokat így néz ki a pro és kontra lista:

Pozitívumok:

  • Mérethű: azt a méretet válaszd, amelyik az utcai cipőméreted is
  • Rengetegféle állítási lehetőség
  • Tartós
  • Puha talp, egész napos gyaloglásra is alkalmas
  • Jól szellőzik
  • Nem dörzsöl ki
  • Jól tart, de nem szorít (helyesen beállítva)
  • Jól tapad a talpa, terepen is bátran használható
  • Gyorsan szárad
  • Kecses, nem otromba darab
  • Nagy színválaszték, semleges színű darabokkal is

 

Negatívumok:

  • Nagyon komoly, sziklás terepre kevés lehet
  • Túl szorosra húzva a bokapánt nyomot hagyhat

 

Jó szívvel ajánlom aktív embereknek, akik ugyanakkor szeretnének esztétikus, dömperre kevésbé hasonlító, jól szellőző és mégis jó tartással ellátott szandált a lábukra. Ha utazol, simán lehet, hogy csak ezt elég lesz vinned, több hely marad a bőröndben hazafelé az ajándékoknak! Elég bemenni egy Mountexbe vagy Dockyardba, és több évig hordhatod ugyanazt a kényelmes párat.

Köszönöm a Tevának a lehetőséget, hogy ilyen szuper és strapabíró, tartós szandált használhatok!

enlight612_teva_terra_fi_lite_turazas_02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nikimoves.blog.hu/api/trackback/id/tr7214948942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Niki Moves

Terepfutás, jóga, aszfaltfutás, erősítés, regeneráció - majd kezdd elölről

Jóga sportolóknak Facebookon

Címkék

air yoga (1) alpok (2) Altra (2) ashtanga (1) aszfaltfutás (8) ausztria (1) belső utazás (6) beszámoló (4) betegség (4) boka (6) boldogság (11) Börzsöny (11) bringázás (5) Budai-hegység (5) calisthenics (1) catcalling (1) Cortina Trail (1) Dolomitok (2) drop (2) edzés (31) edzésterv (4) elmélkedés (21) erdő (8) erősítés (7) esés (2) fájdalom (9) fejlődés (8) felfedezés (1) fenyves (2) fjord (1) flow (4) fokozó (5) folyó (2) frissítés (4) futás (42) futás barátokkal (7) futás nélkül (6) futás télen (14) futócipő (7) futópad (4) futótechnika (4) görgő (1) Görögország (2) Halama Levente (1) hegyek (7) hegymászás (3) hétköznap (2) (5) hot yoga (1) icebug göcsej (4) Inov8 (3) instagram (2) instant túra (2) jég (2) jóga (17) kaland (1) Kanada (2) kérdések (1) kérdezz-felelek (1) készülés (4) kihívás (3) Kőszegi-hegység (2) közös futás (7) lista (3) Lubics Szilvia (1) Mátra (3) Mátrabérc (6) Mecsek (1) motiváció (12) napirend (1) nemszeretem (1) Nemzeti Park (1) off-season (4) offroad (1) OKT (2) Olaszország (1) Panoráma Trail (1) pihenőhét (4) Pilis (5) pulzus (11) pulzuskontroll (14) Québec (1) regeneráció (10) Retyezát (1) Románia (1) Run&Core (1) saját testsúlyos edzés (1) sár (9) sérülés (7) SMR henger (1) Spartathlon (1) szabadság (12) szarvasbőgés (1) Szentlászló Trail (3) szomorúság (5) tájékozódás (2) tajga (1) tél (7) teljesítménytúra (3) tempófutás (2) terepfutás (36) természetvédelem (3) teszt (1) Teva (1) tundra (1) túrázás (8) ultrakék (1) utazás (5) UTH (5) vadászat (1) vadkemping (2) változás (2) változatosság (9) verseny (14) verseny előtt (4) verseny után (1) vinyasa flow (1) vtm (3) zéró drop (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása